Φόρτωση Εκδηλώσεις
  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

“Κουδούνια απ΄ όλη την Ελλάδα”-Οι Δρόμοι του Κουδουνιού

Δωρεάν

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) υποδέχεται την άνοιξη με μία πρωτότυπη και πολύ ενδιαφέρουσα σειρά εκθέσεων.

Το ΦΚΘ έχει ετοιμάσει συνολικά 6 εκθέσεις (2 ατομικές και 4 ομαδικές) οι οποίες εντάσσονται στο πλαίσιο της ευρύτερης δράσης «Οι Δρόμοι του Κουδουνιού. Η Θεσσαλονίκη Υποδέχεται Τα Κουδούνια».

Η δράση διοργανώνεται από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας-Θράκης και σύμφωνα με το δελτίο τύπου “επιχειρεί να συνδέσει την παράδοση στα δρώμενα της κωδωνοφορίας της Ελλάδας, με τα αντίστοιχα του Ευρωπαϊκού χώρου. Πρόκειται για εποχικά δρώμενα μεταμφιέσεων με ευγονικό και ευετηρικό χαρακτήρα, δηλαδή δραματικές παραστάσεις που ανέπτυξαν οι γεωργοκτηνοτροφικές κοινωνίες, πιστεύοντας ότι προστατεύουν την παραγωγή τους ειδικά κατά την κρίσιμη εναλλαγή των εποχών. Οι Δρόμοι του κουδουνιού αναζητούν τα κοινά στοιχεία στα δρώμενα αυτά με την καταγραφή της ποικιλομορφίας τους”.

Από τις 15 έως τις 23 Φεβρουαρίου μπορούμε να παρακολουθήσουμε:
– 2 ατομικές και 4 ομαδικές εκθέσεις φωτογραφίας,
– ένα υπαίθριο παλιομοδίτικο στούντιο φωτογραφίας όπου οι περαστικοί και οι επισκέπτες της έκθεσης θα φωτογραφίζονται από τους φωτογράφους δωρεάν,
– μία επιστημονική ημερίδα με θέμα Θέμα «Κουδούνι: ήχος, χορός, δρώμενα.
– ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα – εργαστήριο για παιδιά και
– ένα αναλόγιο με τη συγγραφέα Ζυράννα Ζατέλη
Στο αποκορύφωμα των εκδηλώσεων θα συναντήσουμε μία μεγάλη πομπή ομάδων κωδωνοφόρων από την Ελλάδα και την Ευρώπη, οι οποίες θα παρελάσουν με κατάληξη την πλατεία Αριστοτέλους, όπου θα αναπαραστήσουν τα έθιμά τους. Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα όλων των εκδηλώσεων.

Το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης (ΦΚΘ) έχει κάνει την παραγωγή σε όλες τις εκθέσεις φωτογραφίας. Ακολουθεί το σημείωμα του επιμελητή των εκθέσεων και Καλλιτεχνικού Διευθυντή του Φωτογραφικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Βασίλη Καρκατσέλη:

Λίγα λόγια για την ανάγκη εμπλοκής των φωτογράφων στην αναδημιουργία των παραδοσιακών δρώμενων.

Μία έκθεση στο μεταίχμιο της δημιουργίας, στο μεταίχμιο της συνεργασίας του παλαιού με το καινούργιο, στο μεταίχμιο της εναλλαγής, με βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιδιώξεις.

Η νεώτερη των εικαστικών τεχνών (η φωτογραφία) με θεματογραφία κάποια από τα παλαιότερα έθιμα της Ελληνικής υπαίθρου, τόσο ίδια, και τόσο διαφορετικά μεταξύ τους. Η σημερινή φωτογραφική δημιουργία σε συνομιλία με το πολιτιστικό ένστικτο του Έλληνα, οι σύγχρονες δημιουργικές αξίες σε διάλογο με την μέθεξη της συν- μετοχής στην ανα-βίωση.
Οι φωτογράφοι ενώνουν τις δυνάμεις τους με τις ανά την επικράτεια τοπικές πρωτοβουλίες διαφυγής ή εμπλουτισμού του λεξιλογίου έκφρασης, κοινωνικής ενσωμάτωσης και διερεύνησης του εγώ. Η έκθεση που δημιουργείται έχει κεντρικούς ήρωες, αυτούς που ενδιαφέρονται και εργάζονται ακατάπαυστα για να περισυλλέξουν τα σκόρπια κομμάτια της παλαιάς και της νέας πολιτιστικής μας παράδοσης ή κληρονομιάς.
Οι φωτογράφοι, με μία παραδοσιακή τεχνική/αποστολή του μέσου (αυτή της αδιαμεσολάβητης καταγραφής των όσων συμβαίνουν γύρω τους) με τη συμμετοχή τους στα δρώμενα, εμπλουτίζουν τα εκφραστικά τους μέσα προς νέες (ή μήπως ξεχασμένες;) πολιτιστικές κατευθύνσεις και δημιουργικές ενατενίσεις.
Η μακροχρόνια εμπλοκή των φωτογράφων με κάτι έξω από τις σύγχρονες αισθητικές πρακτικές της σημερινής τέχνης, είναι προφανές πως σε βάθος χρόνου, αποδίδει προς δύο κατευθύνσεις. Όχι μόνο με τον εμπλουτισμό της σημερινής θεματολογίας τους (δυνατότητες) αλλά και προς μία πιο πολύμορφη σύμμειξη/ανάπτυξη των τεχνών (αναδημιουργία).
Μέσω του δημιουργικού παντρέματος της φωτογραφίας με τα δρώμενα της δικής μας παράδοσης (που παραδοσιακά δεν την περιλαμβάνουν) ίσως λειτουργήσει μία άλλου τύπου ανάπτυξη και σε βάθος διάνθηση των παραδοσιακών πρακτικών και αξιών. Έχουμε ανάγκη μια νέα έμπνευση για μετεξέλιξη και των δύο πόλων αυτής της συνεργασίας, για μία αξιοποίηση των δημιουργημάτων του λαού, δίχως λαϊκισμούς.

ΕΚΘΕΣΗ ‘’Κουδούνια απ’ όλη την Ελλάδα’’

FKT koudounia idrima FALKOU

Εγκαίνια Τρίτη 18 Φεβρουαρίου στις 20.00, ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΣΟΥ ΦΑΛΚΟΥ – ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙΤΙΚΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ, (Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, τηλ. 2310 221289)
Ομαδική έκθεση φωτογραφίας. Συμμετέχουν: Ντίνα Μανάβη, Άγης Κελπέκης, Χριστίνα Παπαφράγκου και Θέμιδα Ζήδρου.
Διάρκεια: έως 25 Μαρτίου 2014
Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Σάββατο 11.00πμ. – 22.00 μ.μ. Κυριακή 17.00 – 22.00

Δείτε μερικές από τις φωτογραφίες που θα συναντήσετε στην έκθεση:

Ντίνα Μανάβη

FKT koudounia idrima FALKOU manavi 1

FKT koudounia idrima FALKOU manavi 2

Άγης Κελπέκης

FKT koudounia idrima FALKOU kelpekis 1

FKT koudounia idrima FALKOU kelpekis 2

Χριστίνα Παπαφράγκου

FKT koudounia idrima FALKOU  papafragou

Θέμις Ζήδρου

FKT koudounia idrima FALKOU ZIDROU

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
Τρίτη, 25 Μαρτίου 2014
Κόστος:
Δωρεάν
Κατηγορία Εκδήλωση:
Ετικέτες Εκδήλωση
,
Ιστότοπος:
http://fkth.gr/%CE%BF%CE%B9-%CE%B4%CF%81%CF%8C%CE%BC%CE%BF%CE%B9-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BA%CE%BF%CF%85%CE%B4%CE%BF%CF%85%CE%BD%CE%B9%CE%BF%CF%8D/

Διοργανωτής

Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης
Τηλέφωνο:
6942 860 890 και 6973 221 887
Email:
info@fkth.gr
Ιστότοπος:
http://fkth.gr/

Χώρος Διεξαγωγής

ΙΔΡΥΜΑ ΤΑΣΟΥ ΦΑΛΚΟΥ – ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ ΚΑΙ ΤΙΤΙΚΑΣ ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗ,
Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος
Θεσσαλονίκη, Greece
+ Χάρτης Google
Τηλέφωνο:
2310 221289

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψήφισε!

Από ποια εταιρεία είστε ευχαριστημένοι από την πρόσβαση σε δείγματα των προϊόντων της στα καταστήματα;

View Results

Loading ... Loading ...

Προσεχείς Εκδηλώσεις

Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις αυτήν τη στιγμή.

Κορυφαία άρθρα

Sorry. No data so far.