pttl.gr

Αυτός είναι ο πρώτος φωτογραφικός φακός από καθαρό πάγο και ναι βγάζει φωτογραφίες

Φωτογραφίες και βίντεο από φακό φτιαγμένο από πάγο κατάφερε να βγάλει ο Γάλλος φωτογράφος και YouTuber, Mathieu Stern.

Ο Mathieu ομολογεί πως είχε στο μυαλό του την ιδέα για 2 χρόνια, ειδικά αφού ψάχνοντας ανακάλυψε ότι δεν το έχει κάνει κανείς, λόγω της δυσκολίας να βρει κάποιος καθαρό πάγο. Αποφάσισε λοιπόν να πάει στην Ισλανδία για να βρει εκεί καθαρό πάγο, καθώς οι παγετώνες της Ισλανδίας χρειάζονται 10.000 χρόνια για να καθαρίσουν τα σωματίδια μέσα στον πάγο.

Ο φωτογράφος προετοιμάστηκε περίπου 6 μήνες για το project του, δοκιμάζοντας διάφορα σχήματα και αποστάσεις στις οποίες θα έπρεπε να μπει ο φακός – πάγος για καλύτερη εστίαση και βρίσκοντας τα κατάλληλα εργαλεία για να πάρει μαζί του.

Μετά από 2 εβδομάδες στην Ισλανδία έφτασε στην παραλία Diamond, όπου συχνά μικρά παγόβουνα καταλήγουν στην ακτή. Δυστυχώς για κακή του τύχη μια μεγάλη καταιγίδα απομάκρυνε όλα τα παγόβουνα από την ακτή και έτσι αναγκάστηκε να περιμένει να περάσουν μερικές μέρες, μέχρι κάποιο παγόβουνο να καταλήξει στην ακτή.

Ο Mathieu κατάφερε τελικά να πάρει ένα κομμάτι καθαρού πάγου και από αυτό να δοκιμάσει να φτιάξει τον φακό που ήθελε. Βέβαια χρειάστηκε περίπου 6 ώρες για να κάνει έναν φακό από πάγο, κάτι που πέτυχε τελικά μετά από 4 αποτυχημένες προσπάθειες (κάθε προσπάθεια χρειάστηκε περίπου 45 λεπτά).

Για την δημιουργία του φακού χρησιμοποίησε ένα γιαπωνέζικο εξάρτημα που φτιάχνει μπάλες πάγου για κοκτέιλ, ενώ ο φακός τοποθετήθηκε μέσα σε ένα ειδικό housing που εκτύπωσε σε 3D εκτυπωτή.

Ο φωτογράφος γράφει στην περιγραφή του YouTube video του “Τώρα, αν κάποιοι με ρωτούν “Είσαι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα; Είναι απλά κάποιες θολές φωτογραφίες!”, η απάντησή μου είναι “αυτό το project είναι ένα επιστημονικό, καλλιτεχνικό και ποιητικό έργο, ποτέ δεν φανταζόμουν ότι το αποτέλεσμα θα μοιάζει με τις φωτογραφίες που προέρχονται από έναν σύγχρονο φακό, αλλά έμεινα έκπληκτος από την παράξενη ομορφιά των εικόνων που έκανα με τον πρώτο φακό ηλικίας 10.000 ετών”.

Διαβάστε περισσότερα για το ιδιαίτερο project του Mathieu στο blog του.