pttl.gr

Οι φακοί μπορούν να γίνουν μικρότεροι χάρη στο Harvard

Και αυτό γιατί η νέα μέθοδος κατασκευής φακών που ανέπτυξε επιτρέπει την κατασκευή απόλυτα επίπεδων φακών που θα μπορούν να εκτρέπουν το φως στο σημείο που είναι ο αισθητήρας όπως οι φακοί που έχουμε τώρα.

Οι φακοί που χρησιμοποιούμε σήμερα είναι καμπυλωτοί και με πολλά οπτικά στοιχεία για να μπορούν να εκτρέπουν το φως στο σημείο που βρίσκεται ο αισθητήρας, με τα διαφορετικά μήκη κύματος (RGB) του φωτός να εκτρέπονται ξεχωριστά από διαφορετικά οπτικά στοιχεία. Αυτό οδηγεί σε μεγάλους σε μέγεθος και βάρος φακούς.

Η ομάδα των Capasso και Aieta κατάφερε, χρησιμοποιώντας σιλικόνη μπροστά από ένα επίπεδο κρύσταλλο, να εκτρέψει το φως και κυρίως τα τρία μήκη κύματος των βασικών χρωμάτων RGB (κόκκινο, πράσινο, μπλε) στο ίδιο συγκεκριμένο σημείο.
Με άλλα λόγια με την νέα μέθοδο επιτυγχάνεται το ίδιο αποτέλεσμα με την χρήση ενός οπτικού στοιχείου, για το οποίο σήμερα χρησιμοποιούνται τρία οπτικά στοιχεία.

Η ομάδα του Harvard δουλεύει στο συγκεκριμένο project από το 2012, όταν και παρουσίασε το πρώτο πρωτότυπο επίπεδου φακού, το οποίο μπορούσε να επιτρέψει σε ένα μήκος κύματος του φωτός να εστιάσει σε ένα συγκεκριμένο σημείο (τότε χρησιμοποιήθηκαν nanoantennas από μέταλλο).
H Google που συμμετείχε στο πρόγραμμα και ενδιαφέρεται πολύ για την νέα τεχνολογία φακών (Google Glass) προκάλεσε την ομάδα να βρει τον τρόπο να εκτρέψει τρία μήκη κύματος του φωτός στο ίδιο σημείο και όπως λέει ο Bernard Kress, Principal Optical Architect της εταιρείας, δεν περίμενε η ομάδα να καταφέρει σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να βρει την λύση.

Η νέα μέθοδος κατασκευής των φακών ενδέχεται να φέρει επανάσταση όχι μόνο στο φωτογραφικό χώρο, αλλά και οπουδήποτε χρησιμοποιούνται φακοί, όπως η αστρονομία και η κατασκευή μικροσκοπίων.