pttl.gr

Το “light leak” πρόβλημα των Sony A7 και A7r υπάρχει και σε άλλες μηχανές;

Καταρχήν να αναφέρουμε ότι οι αναφορές λένε ότι οι Sony A7 και Sony A7r εμφανίζουν το πρόβλημα “light leak” σε συγκεκριμένες συνθήκες. Για να είμαστε ακριβείς όταν στην μηχανή ρυθμιστεί το ISO στα 25.600 και η ταχύτητα του κλείστρου στα 30 δευτερόλεπτα και υπάρχει στο κάδρο μας κάποιο δυνατό φως, τότε στην τελική φωτογραφία εμφανίζονται λωρίδες φωτός. Από ότι φαίνεται η είσοδος του φωτός γίνεται από την μοντούρα της μηχανής, δηλαδή το σημείο σύνδεσης του φακού με την μηχανή. Μάλιστα η imaging-resource αναφέρει ότι το ίδιο αποτέλεσμα μπορούμε να έχουμε και σε μικρότερες τιμές του ISO και για χαμηλότερες ταχύτητες κλείστρου αν το φως που υπάρχει στο κάδρο μας είναι πολύ δυνατό.
Η λύση μέχρι τώρα στο πρόβλημα, η οποία αναφέρεται από χρήστες, είναι η τοποθέτηση μαύρης ταινίας γύρω από το σημείο της σύνδεσης του φακού με το σώμα της μηχανής, ενώ την ίδια δουλειά μπορεί να κάνει και ένα λαστιχάκι για τα μαλλιά (δείτε εδώ).

Από ότι φαίνεται όμως δεν είναι μόνο οι μηχανές τις Sony που εμφανίζουν την συγκεκριμένη συμπεριφορά. Η imaging-resource τέσταρε στις ίδιες συνθήκες δύο από τις καλύτερες επαγγελματικές μηχανές της αγοράς, τις Canon EOS Mark III και Nikon D800E και τα αποτελέσματα θα σας αφήσουν άφωνους.
Και στις δύο μηχανές τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αυτά των Sony A7 και Sony A7r. Και στις δύο μηχανές αποκλείστηκε η περίπτωση το φως να εισέρχεται από το οφθαλμοσκόπιο αφού αυτό σφραγίστηκε με το ειδικό αξεσουάρ που υπάρχει, ενώ τοποθετήθηκε και το καπάκι του φακού με ταινία γύρω γύρω.
Βέβαια τα τεστ της imaging-resource δεν έγιναν σε εξωτερικές συνθήκες με ηλιακό φως αλλά σε ελεγχόμενο εσωτερικό χώρο, με τεχνητό φωτισμό.

Το συμπέρασμα των ανθρώπων της imaging-resource είναι ότι εφόσον το πρόβλημα εμφανίζεται σε ειδικές extreme συνθήκες και ρυθμίσεις και εφόσον το βλέπουμε και σε κορυφαία επαγγελματικά μοντέλα άλλων μηχανών δεν είναι σημαντικό. Άποψη με την οποία διαφωνούν αρκετοί και φαίνεται και από τον σχολιασμό του άρθρου της συγκεκριμένης ιστοσελίδας, όπου φωτογράφος τοπίου αναφέρει ότι το πρόβλημα που έχει στην Sony A7r που έχει στην κατοχή του, είναι πολύ σοβαρό για το είδος φωτογραφιών που δημιουργεί (το πρόβλημα του εμφανίστηκε σε φωτογραφίες που δημιούργησε με χρήση ND φίλτρων, ταχύτητα κλείστρου 2.5 δευτερόλεπτα και ISO 50).

Άποψη: Εμείς θα διαφωνήσουμε με την imaging-resource. Αν και το πρόβλημα δεν είναι αυτό που λέμε “να πεθάνεις”, παρόλα αυτά είναι ακατανόητο γιατί σε μηχανές των 2.000 ευρώ και πάνω υπάρχουν τέτοια θέματα. Θα θέλαμε και την δική σας άποψη στο θέμα.