pttl.gr

LensCulture: Η φωτογραφία προώθησης διαγωνισμού που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων

Άραγε ποια είναι τα όρια της φωτογραφίας και ποια η ηθική που πρέπει να έχει ένας φωτογράφος;

Μεγάλη είναι η συζήτηση που έχει ανοίξει με την φωτογραφία που δημοσίευσε η ιστοσελίδα LensCulture, η οποία σε συνεργασία με το πρακτορείο Magnum διοργανώνει μεγάλο διαγωνισμό φωτογραφίας.

Η LensCulture με σκοπό να προμοτάρει τον διαγωνισμό αυτό, πόσταρε στο Facebook page της την εικόνα του Souvid Datta, η οποία έδειχνε το πρόσωπο ενός δεκαεξάχρονου κοριτσιού, την ώρα της σεξουαλικής της εκμετάλλευσης της από ένα μεθυσμένο άντρα.

Το πρόσωπο της μικρής με το όνομα Beauty φαίνεται ξεκάθαρα στην εικόνα (το έχουμε θολώσει για ευνόητους λόγους), ενώ βλέπουμε την πλάτη του άντρα που την έχει σκεπάσει με σκοπό να ικανοποιήσει τις σεξουαλικές του ορμές.

Ο φωτογράφος Souvid Datta, ο οποίος φωτογραφίζει εδώ και 4 χρόνια το θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της εξώθησης τους στην πορνεία, μόλις αντιλήφθηκε την δημοσίευση ζήτησε να κατέβει η φωτογραφία, αλλά φυσικά η υπόθεση σηκώνει πολύ συζήτηση.

H ιστορία της Beauty (ψευδώνυμο) είναι τραγική από μόνη της. Στα 12 αναγκάστηκε να παντρευτεί ένα 23χρονο και να αποκτήσει το πρώτο της παιδί. Στα 13 της, μετά το θάνατο της μητέρας της, βρήκε καταφύγιο στο σπίτι της 19χρονης αδερφής της, όπου ο άντρας της αδερφής της προσπάθησε να την βιάσει. Διωγμένη από την αδερφή της έπεσε στα χέρια κυκλώματος πορνείας και έζησε σε ένα οίκο ανοχής στο Sonagachi, έχοντας δύο παιδιά, 5 και 4 ετών. Τα παιδιά της βρήκαν καταφύγιο σε μία Μ.Κ.Ο. ενώ η ίδια συνέχισε την “δουλειά” στην οποία εξαναγκάστηκε αρχικά, με σκοπό να τους προσφέρει μία καλύτερη ζωή. Τελικά η Beauty, πλέον ενήλικη, κατάφερε να ξεφύγει.

Μετά την κατακραυγή σχετικά με την εικόνα η LensCulture αναγκάστηκε να αποσύρει το post και να εκδώσει ανακοίνωση – απολογία, λέγοντας ότι ήταν ατυχής η χρήση της φωτογραφίας, μέσα από ένα σύνολο φωτογραφιών, χωρίς να αναφέρεται κάτι σχετικά με συνολικό έργο και με σκοπό την προώθηση του διαγωνισμού. Επιπλέον αναφέρει ότι θεωρεί ότι ο φωτογράφος φωτογράφισε με ηθική και σε στενή συνεργασία με το θέμα του.

Ο φωτογράφος από την μεριά του δικαιολόγησε την λήψη της φωτογραφίας ως μέρος του project του, που έχει ως σκοπό να ρίξει φως στο μεγάλο θέμα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών, λέγοντας ότι κάθε λήψη έγινε σε συνεργασία με την Beauty. Μάλιστα όπως λέει ήταν το ίδιο το κορίτσι που ζήτησε από τον φωτογράφο να μείνει στο δωμάτιο κατά την σεξουαλική πράξη με τον πελάτη της, έτσι ώστε να μπορέσει να καταγράψει την πραγματικότητα και να γίνει γνωστή η κατάσταση της.

Το όλο θέμα έχει διχάσει την φωτογραφική κοινότητα. Είναι αυτοί που θεωρούν ότι ο φωτογράφος ξεπέρασε τα όρια και άλλοι που θεωρούν ότι σε συνεργασία με το κορίτσι καταφέρνει να ρίξει φως σε ένα μεγάλο πρόβλημα.

Ποια είναι η δική σας άποψη;