pttl.gr

Λογισμικό για πορτραίτα επιτρέπει την αλλαγή του φωτισμού μετά τη λήψη

Καλπάζει η χρήση της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης σε εφαρμογές λήψης εικόνων και κάθε φορά μας προκαλεί έκπληξη του τι μπορεί να δημιουργήσουν οι ερευνητές.

H ιδέα πίσω από το νέο λογισμικό για πορτραίτα το οποίο επιτρέπει την αλλαγή του φωτισμού μετά τη λήψη δεν είναι καινούργια, καθώς η Apple ήδη την έχει εφαρμόσει iPhone, με τη λειτουργία Portrait Lighting του iPhone X.

H νέα υλοποίηση μας έρχεται από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο και της Google, με μία εργασία που παρουσιάστηκε στο SIGGRAPH 2019.

Η νέα υλοποίηση δεν χρειάζεται τη συλλογή δεδομένων 3D depth data ούτε την ταυτόχρονη λήψη πολλών φωτογραφιών, επομένως δεν χρειάζεται κάμερες με ειδικό hardware ή αισθητήρες.

Το λογισμικό εκπαιδεύτηκε βλέποντας τα πορτραίτα 18 ατόμων που έχουν φωτιστεί ταυτόχρονα από όλες τις διαφορετικές πιθανές γωνίες, με την βοήθεια 7 συγχρονισμένων καμερών.

Στη συνέχεια τροφοδοτήθηκε με μονές φωτογραφίες από smartphone και δημιούργησε νέα πορτραίτα με διαφορετικό φωτισμό – σε κατεύθυνση και θερμοκρασία- χρησιμοποιώντας την τεχνική περιβαλλοντολογικών χαρτών, όπως γίνεται σε λογισμικά 3D σχεδιασμού.

Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά αν και βέβαια χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση καθώς προς το παρόν παράγονται εικόνες 640 × 640 pixels (σε περίπου 160 milliseconds).