pttl.gr

Γιατί η 2η θέση της Sony δεν μας λέει τίποτα αλλά και πολλά

Πριν δύο ημέρες η Sony ανακοίνωσε ότι έχει περάσει στη 2η θέση στις πωλήσεις φωτογραφικών μηχανών που αλλάζουν φακό και έχουν Full Frame αισθητήρα.

Η ανακοίνωση μάλιστα αφορούσε μία από τις πιο δυνατές αγορές φωτογραφικών στον κόσμο (αν όχι τη δυνατότερη), αυτή των Η.Π.Α.

Η δεύτερη θέση άνηκε στη Nikon και σύμφωνα με την ανακοίνωση η Sony κατάφερε να την εκθρονίσει, αναφέροντας μάλιστα ότι ενώ όλη η αγορά των μηχανών που αλλάζουν φακό με Full Frame αισθητήρα, DSLR και mirrorless, έχει μόλις 5% αύξηση πωλήσεων, οι πωλήσεις των Sony μηχανών παρουσίασαν αύξηση κατά το εντυπωσιακό 23%.

Βέβαια στην παραπάνω ανακοίνωση πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι η Sony αναφέρεται στην περίοδο Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου 2017, δηλαδή μόλις σε 2 μήνες (η σύγκριση των ποσοστών γίνεται με το αντίστοιχο διάστημα των δύο μηνών του 2016).

Γιατί όμως αυτή η ανακοίνωση δεν μας λέει τίποτα αλλά και πολλά;

Καταρχήν να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι η Sony είναι μία ιαπωνική εταιρεία που στο παρελθόν είχε συνηθίσει να έχει ηγετική θέση στους τομείς που κινούνταν, όπως για παράδειγμα στις τηλεοράσεις.

Όταν η Sony αποφάσισε να στηρίξει το μέλλον της και στον τομέα της φωτογραφίας, κινήθηκε γρήγορα και απέκτησε την ιστορική για το φωτογραφικό χώρο Minolta, μία καθαρά φωτογραφική εταιρεία με μεγάλη τεχνογνωσία, την οποία οι φωτογράφοι σεβόταν.

Αποτέλεσμα αυτής της εξαγοράς είναι ότι τον Ιούνιο του 2006, 11 χρόνια πριν, η Sony παρουσίασε την πρώτη DSLR μηχανή της, την Sony Alpha A-100 (απόγονος της σειράς Alpha της Konica Minolta), με APS-C αισθητήρα, την πρώτη της προσπάθεια στον χώρο των μηχανών που αλλάζουν φακό και ειδικά των DSLR, όπου η κυριαρχία των Canon και Nikon, μαζί με την δυναμική παρουσία των Olympus και Pentax, ήταν εδραιωμένη.

Δυστυχώς όμως τα πράγματα στην αρχή δεν πήγαν όπως περίμενε η Sony. Η ιαπωνική εταιρεία δεν κατάφερε να πείσει τους φωτογράφους με τις DSLR της και τα πρώτα χρόνια οι πωλήσεις δεν στήριξαν την προσπάθεια της.

Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά, το 2010, η Sony παρουσίασε τις πρώτες της mirrorless μηχανές με APS-C αισθητήρα, τις Sony NEX-3 και Sony NEX-5.

H είσοδος της στην αγορά των mirroless μηχανών, που έχουν μικρότερο μέγεθος λόγω του γεγονότος ότι δεν έχουν καθρέπτη στο εσωτερικό τους, ήταν ίσως η κίνηση που έσωσε την Sony, καθώς οι DSLR της ακόμα και σήμερα δεν έχουν πείσει.

Βέβαια και οι mirrorless ακόμα και σήμερα δεν έχουν πείσει ως είδος τους φωτογράφους, ειδικά από τη στιγμή που πλέον οι DSLR μηχανές πωλούνται σε πολύ χαμηλές τιμές. Έτσι στη γενική μείωση των πωλήσεων του φωτογραφικού χώρου που έπληξε σημαντικά και την αγορά των DSLR μηχανών, οι mirrorless δεν φάνηκαν ικανές να εκμεταλλευτούν την συγκυρία και να κάνουν το μεγάλο μπαμ.

Από την αρχή οι mirrorless προσπάθησαν να κάνουν δυναμική είσοδο στην αγορά με τις Olympus, Panasonic, Fujifilm και Sony να οδηγούν την κούρσα και τις Canon, Nikon και Pentax (από την οποία δεν αναμένουμε πλέον να δούμε κάποια εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) να ακολουθούν.
Το μικρό τους μέγεθος και βάρος είναι ένα από τα πιο σημαντικά τους στοιχεία, όμως προς το παρόν και μιλώντας τεχνολογικά, οι mirrorless έχουν κάποια θέματα που χρειάζονται βελτίωση, όπως η αυτονομία της μπαταρίας, η ποιότητα του ηλεκτρονικού οφθαλμοσκοπίου, η υπερθέρμανση του αισθητήρα στη λήψη video και το σύστημα αυτόματης εστίασης.

Σε αυτό το πλαίσιο η μεγάλη κίνηση της Sony ήρθε τον Οκτώβριο του 2013, όταν και ανακοίνωσε τις πρώτες της mirrorless μηχανές με Full Frame αισθητήρα, τις Sony α7 και Sony α7R.

Αυτό φαίνεται ότι ήταν και το σημείο που η Sony άρχισε την μεγάλη της αντεπίθεση, πράγμα που οφείλεται και στο γεγονός ότι οι Canon και Nikon ακόμα και σήμερα δεν έχουν σοβαρευτεί και δεν έχουν μπει με κάποιο αξιόλογο μοντέλο στην αγορά των mirrorless. Η Canon πέρσι παρουσίασε το πιο σοβαρό της μοντέλο ενώ η Nikon φαίνεται να μην συνεχίζει με το σύστημα Nikon 1 (το οποίο έχει πολύ μικρό αισθητήρα) και αναμένουμε να δούμε κάτι πολύ δυνατό (με Full Frame αισθητήρα;) το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως και μέσα στο 2017.

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω περνάμε στην ανακοίνωση της Sony, η οποία δείχνει πόσο σημαντικό θεωρεί η εταιρεία ότι μετά από περίπου 11 χρόνια σκληρών προσπαθειών κατάφερε να μπει σφήνα στους δύο μεγάλους, στο πιο σημαντικό τομέα, αυτό των μηχανών που αλλάζουν φακό και έχουν Full Frame αισθητήρα.

Βέβαια όπως προείπα η ανακοίνωση αναφέρετε σε δύο μόλις μήνες (!), τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2017, πράγμα που από μόνο του δεν σημαίνει τίποτα. Για να “πανηγυρίσει” η Sony την εδραίωση της στο φωτογραφικό χώρο, έχει πολύ δρόμο ακόμα και για να σπάσει τη δυαρχία των Canon και Nikon δεν φτάνουν μόνο μηχανές και αισθητήρες, αλλά θα πρέπει να μας δώσει και πολύ καλούς φακούς.

Από την άλλη βέβαια η ανακοίνωση της Sony αποτελεί ένα καμπανάκι (μην πω καμπανάρα) κυρίως για τη Nikon, η οποία θα πρέπει να ανασκουμπωθεί, να βελτιώσει το σχεδιασμό των προϊόντων της και επιτέλους να βάλει ένα τέλος σε μία αρνητική σειρά προβλημάτων που εμφανίστηκαν σε μερικά μοντέλα της, όπως οι Nikon D600 και Nikon D750 και τα οποία σίγουρα έκαναν ζημιά στην εικόνα της.

Μένει να δούμε με πολύ ενδιαφέρον την εξέλιξη της μάχης μεταξύ της Sony και της Nikon αλλά και αν η πρώτη θα μπορέσει να θέσει υπό αμφισβήτηση κάποια στιγμή την απόλυτη κυριαρχία της Canon στον χώρο (φέτος για 14η συνεχόμενη χρονιά η Canon ήταν η νο1 εταιρεία στις πωλήσεις φωτογραφικών μηχανών που αλλάζουν φακό).

Ποια είναι η γνώμη σας;