pttl.gr

Αυτός είναι ο φακός που δεν πρέπει να λείπει από καμία φωτογραφική τσάντα!

Πήρες την πρώτη σου DSLR ή mirrorless κάμερα, με τον κιτ φακό και αναρωτιέσαι ποιος φακός θα μπορούσε να σου δώσει το κάτι παραπάνω.

Οι εταιρείες με σκοπό να διατηρήσουν χαμηλό το κόστος του κιτ των καμερών προσφέρουν σε αυτά φακούς που συνήθως έχουν το βασικό ζουμ για κάλυψη κάδρου, με μία σχετικά νορμάλ φωτεινότητα.

Οι φακοί κιτ είναι συνήθως:

Αυτοί οι φακοί καλύπτουν τις πιο συνηθισμένες λήψεις, από λήψεις ως ευρυγώνιοι φακοί στα 24 χιλιοστά, μέχρι λήψεις ως τηλεφακοί στα 80 κάτι χιλιοστά (ή 120 χιλιοστά στην περίπτωση του 24-120mm).

Προορίζονται για γενική χρήση, για φωτογραφίες που βγάζει ένας φωτογράφος, από οικογενειακές με πολλά άτομα, φωτογραφία δρόμου, ταξιδιωτική φωτογραφία, τοπία, μέχρι πορτραίτα.

Η φωτεινότητα τους δεν είναι παρά η κατάλληλη για την ποιότητα τους, δηλαδή το μέγιστο διάφραγμα τους (μεγαλύτερο άνοιγμα του φακού που μπορούμε να ρυθμίσουμε) κυμαίνεται από f/3.5-f/4 για τα ευρυγώνια χιλιοστά και φτάνει μέχρι τα f/5.6 στην πλευρά του τηλεφακού.

Επιπλέον η ποιότητα των οπτικών τους είναι καλή αλλά όχι η καλύτερη που θα μπορούσαμε να έχουμε, καθώς μιλάμε για απλούς φακούς, με ζουμ.

Το πιο συνηθισμένο ερώτημα που μας κάνει κάποιος που έχει για μερικούς μήνες την κάμερα του είναι:

Ποιον επιπλέον φακό θα μπορούσα να πάρω;

Η απάντηση δεν είναι εύκολη, καθώς εξαρτάται από τα θέματα που φωτογραφίζει κάποιος, αν για παράδειγμα του αρέσει να φωτογραφίζει τοπία, πορτραίτα, αντικείμενα, κινούμενα θέματα κτλ.

Υπάρχει όμως ένας φακός που ανεξαρτήτως τι φωτογραφίζεις θα πρέπει κατά την άποψη μας να βρίσκεται στην φωτογραφική τσάντα του κάθε φωτογράφου.

Ο φακός αυτός κάνει για πορτραίτα, τοπία, φωτογραφία δρόμου, ταξιδιωτική φωτογραφία, αντικείμενα και γενικά καλύπτει σχεδόν όλα τα είδη φωτογράφισης.

O κλασσικός 50άρης

Πρόκειται για τον prime φακό στα 50mm, ο οποίος συνήθως έχει μέγιστη φωτεινότητα f/2 ή f/1.8 ή f/1.4 ή f/1.2.

Θεωρείται ο πιο κλασσικός φακός ενώ στα αγγλικά τον αναφέρουν και ως Nifty Fifty.

Γιατί ο 50άρης;

Ο 50άρης έχει πολλά πλεονεκτήματα:

ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ MACRO ΕΙΚΟΝΕΣ

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα 50άρη για macro εικόνες, αν και δεν είναι macro;

Βγάλτε τον φακό, γυρίστε τον ανάποδα και κρατήστε τον μπροστά από το mount της κάμερας.

Βρείτε το δαχτυλίδι ή τον διακόπτη του φακού που ελέγχει πόσο ανοιχτό είναι το διάφραγμα για να το ρυθμίσετε.

Επιλέξτε Manual λειτουργία στην κάμερα.

Για να εστιάσετε θα πρέπει να μετακινηθείτε μπροστά ή πίσω μέχρι να δείτε το αντικείμενο που φωτογραφίζετε να είναι εστιασμένο.

Τιμή και μοντέλα

Φυσικά όσο μεγαλύτερο το μέγιστο διάφραγμα του 50άρη, δηλαδή όσο πάμε σε φακούς με μέγιστο διάφραγμα προς το f/1.2, είμαστε στη γκάμα επαγγελματικών primes φακών που είναι πολύ ακριβοί και μπορεί να έχουν τιμή από 2.000 με 2.500 ευρώ και πάνω

Μην απογοητεύεστε.

Οι εταιρείες γνωρίζουν πόσο σημαντικός είναι αυτός ο φακός και το ότι τον προτιμούν οι περισσότεροι φωτογράφοι, ώστε έχουν όλες τους την φθηνή του έκδοση, συνήθως με μέγιστο διάφραγμα f/2 ή f/1.8.

Ας δούμε τις επιλογές που υπάρχουν:

Για DSLR/mirrorless μηχανές με Full Frame αισθητήρα (Οι Canon και Nikon φακοί για DSLR χρησιμοποιούνται στις mirrorless με τον ειδικό adapter της κάθε εταιρείας)

Στις κάμερες με APS-C αισθητήρα ο αντίστοιχος φακός στα 50mm, είναι ο 35άρης (καθώς 35×1.5= 52.5mm).

Οι επιλογές που έχουμε εδώ είναι:

Στις κάμερες με Four Thirds αισθητήρα, ο αντίστοιχος 50άρης είναι στα 25mm (καθώς 25×2=50mm).

Οι επιλογές που έχουμε εδώ είναι:

Φυσικά έχουμε και φακούς σε τρίτους κατασκευαστές, όπως SIGMA, Tamron, Tokina, Samyang.

Δυστυχώς τα περισσότερα νέα mirrorless συστήματα των εταιρειών δεν έχουν φθηνούς φακούς στα 50mm και θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα έχουμε κάποια φθηνή επιλογή στο μέλλον.

Αν λοιπόν δεν έχετε ήδη τον 50άρη στην τσάντα σας και ψάχνετε τον επόμενο φακό σας, αγοράστε τον ή προγραμματίστε να τον αγοράσετε όταν έχετε την δυνατότητα.

Είναι ΣΙΓΟΥΡΟ ότι θα σας βοηθήσει πολύ!