Τα smartphones έτοιμα να πετάξουν στην ανάλυση των 64 megapixels


Τα smartphones έτοιμα να πετάξουν στην ανάλυση των 64 megapixels

Η κούρσα των megapixels στις κάμερες των smartphone δεν φαίνεται να τελειώνει σύντομα, ίσως μάλιστα να είμαστε απλά στην αρχή.

Η Samsung παρουσίασε ένα νέο αισθητήρα εικόνας, τον ISOCELL Bright GW1, ο οποίος έχει ανάλυση 64 megapixels, με μέγεθος pixel 0.8μm. Μαζί παρουσίασε και τον νέο αισθητήρα της στα 48 megapixels, τον ISOCELL Bright GM2 με το ίδιο μέγεθος pixels.

Οπως φαίνεται και από την φωτογραφία των αισθητήρων ο αισθητήρας των 64 megapixels είναι μεγαλύτερος σε μέγεθος, κάτι που σημαίνει ότι λογικά θα έχει καλύτερη απόδοση.

“Τα τελευταία χρόνια, οι κάμερες κινητών τηλεφώνων έχουν γίνει το κύριο εργαλείο για την καταγραφή και τη διανομή των καθημερινών μας στιγμών”, δήλωσε ο Yongin Park, εκτελεστικός αντιπρόεδρος του τμήματος αισθητήρων της Samsung Electronics. “Με περισσότερα pixel και προηγμένες τεχνολογίες pixel, οι Samsung ISOCELL Bright GW1 και GM2 θα φέρουν ένα νέο επίπεδο φωτογραφίας στις σημερινές πιο κομψές κινητές συσκευές που θα ενισχύσουν και θα βοηθήσουν να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο καταγράφουμε την καθημερινή μας ζωή”.

Όπως συμβαίνει με τους υπάρχοντες αισθητήρες εικόνας στα 48 megapixels και με αυτόν τον αισθητήρα θα έχουμε την χρήση λειτουργίας binning, δηλαδή ομαδοποίησης των pixels σε τετράδες, έτσι ώστε να καταγράφουν εικόνες των 16 megapixels με λιγότερο ψηφιακό θόρυβο και καλύτερη απόδοση. Για τη συγκεκριμένη λειτουργία η κορεατική εταιρεία έχει ενσωματώσει τεχνολογίες Tetracell και αλγόριθμο remosaic.

Επιπλέον ο νέος αισθητήρας GW1 έχει τεχνολογία real-time HDR, high dynamic range (υψηλό δυναμικό εύρος) μέχρι 100-decibels (dB), ενώ οι απλοί αισθητήρες πιάνουν μέχρι 60-decibels (το ανθρώπινο μάτι θεωρείται ότι πιάνει 120-decibels).

Ακόμα ο νέος αισθητήρας των 64 megapixel είναι εξοπλισμένος με τεχνολογία Dual Conversion Gain (DCG) που μετατρέπει το φως σε ένα ηλεκτρικό σήμα ανάλογα με τον φωτισμό του περιβάλλοντος. Αυτό επιτρέπει στον αισθητήρα να βελτιστοποιεί την πλήρη χωρητικότητά του (FWC-full well capacity), χρησιμοποιώντας το συλλεχθέν φως πιο αποτελεσματικά, ειδικά σε φωτεινά περιβάλλοντα. Επίσης έχουμε εικόνες με μεγαλύτερη οξύτητα μέσω της τεχνολογίας Super PD, μιας τεχνολογίας αυτόματης εστίασης ανίχνευσης φάσης αλλά και δυνατότητα εγγραφής Full HD σε 480 καρέ ανά δευτερόλεπτο (fps) για δημιουργία κινηματογραφικών slow motion βίντεο.

Οι δύο αισθητήρες αναμένεται να μπουν σε μαζική παραγωγή στο δεύτερο εξάμηνο του 2019.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

author
Βάιος Βήτος

Ο Βάιος Βήτος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης της φωτογραφίας. Εκτός της επαγγελματικής του ιδιότητας ως φωτογράφος στο παρελθόν έχει εργαστεί για πολλά χρόνια στον τομέα του λιανικού εμπορίου φωτογραφικού εξοπλισμού αποκτώντας πολύτιμες γνώσεις για το αντικείμενο. Δημιούργησε το pttlgr με σκοπό την καθημερινή έγκυρη ενημέρωση για οτιδήποτε έχει σχέση με την φωτογραφία.

4 Σχόλια

  • #
    1

    Μπορεί κάποιος να μου λύσει την απορία, τι θα την κάνει ο χρήστης ενός smartphone την τερατώδη ανάλυση των 64 Megapixels; Θα κάνει εκτυπώσεις ανάλογες με αυτές του Andreas Gursky;
    Επιπλέον πως θα αντεπεξέλθει η γραμμική ανάλυση ενός μικροσκοπικού φακού σε αυτή την ανάλυση;
    Άρχισε να τρέμεις Phase One…8-)

  • #
    1

    Απλά αναρωτιέμαι, μήπως θα ήταν καλύτερη η ποιότητα, με λιγότερα αλλά μεγαλύτερα megapixels; Μήπως τόσο μεγάλη ανάλυση σε τόσο μικρό αισθητήρα, τελικά λειτουργεί αρνητικά στην ποιότητα του αρχείου και απλά θέλουν να εντυπωσιάσουν με την υπερυψηλή ανάλυση;

    • #
      1

      όπως το λες, είναι και μάρκετινγκ για τις πωλήσεις…για αυτό και κάνει binning και βγάζει 16 megapixels με ομαδοποίηση των pixel ανά τετράδα, ενώ θα μπορούσαν να είναι τα pixels εξαρχής 16 και μεγαλύτερα σε μέγεθος….

  • Ποιά είναι η γνώμη σου;

    Σας παρακαλούμε να σχολιάζετε με σεβασμό στους συνομιλητές σας και να χρησιμοποιείτε την ελληνική γλώσσα και όχι greeklish (παρά μόνο στην περίπτωση που δεν μπορείτε λόγω ρυθμίσεων του Η/Υ). Επίσης αποφεύγετε να γράφετε τα σχόλια σας με κεφαλαία γράμματα. Όλα τα σχόλια περνάνε από έλεγχο πριν την δημοσίευση τους, οπότε πρέπει να περιμένετε για να εγκριθεί το σχόλιο σας.

    Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

    Ψήφισε!

    Από ποια εταιρεία είστε ευχαριστημένοι από την πρόσβαση σε δείγματα των προϊόντων της στα καταστήματα;

    View Results

    Loading ... Loading ...

    Προσεχείς Εκδηλώσεις

    Δεν υπάρχουν προσεχείς εκδηλώσεις αυτήν τη στιγμή.

    Κορυφαία άρθρα

    Sorry. No data so far.